Første tur til Bornholm



1. Del

 

Så kom dagen, hvor vi skulle afprøve campingvognen rigtigt, for første gang. Turen var planlagt til at skulle gå til Bornholm, via Ystad-Rønne overfarten, med den sene afgang kl. 18.45. Vi kørte tidligt fra Gilleleje, så der kunne blive tid til at stoppe et par gange i Sverige, men vejret ville anderledes, gråt vådt og noget trist.  

 

Vi kørte over Øresundsbroen, her fik vi i første omgang noget af et chok, med vores Brobizz i forruden, regnede vi med at få den rigtige pris, men da vi kørte igennem betalingsanlægget sagde prisen 975,00 kr. for en enkeltbillet. Så snart vi kunne gøre holdt, ringede jeg til kontoret for Øresunds-forbindelsen og efter at have ventet ca. 5 min., fik jeg en meget venlig dame som fortalte at det var en forkert pris, men den ville blive rettet på opkrævningen, til det rigtige beløb.

 

Vi kører hurtigt videre mod Ystad, med et par enkelte stop så Hulda kunne komme ud og blive luftet, og jo hun har samtlige vacciner der kræves for at komme til Sverige stemplet i sit pas, så hun må godt komme ud.

 

Havneområdet i Ystad er hegnet ind og porten lukket til Bornholmstrafikken, så vi sætter os ind i campingvognen og venter på at der bliver åbnet. Vi skal med en af de almindelige færger, Hammerodde, overfartstid ca. 2½ time, men da vejret er forholdsvis roligt, er der ikke mange bølger på havet, så vi kommer planmæssigt til Rønne kl. 21.25.

 

Fra Rønne til Gudhjem tager ikke så lang tid, der er jo kun 24 km., så vi kan nå et stille campingvognen på plads, inden det bliver rigtigt mørkt, på Sannes Familiecamping:   www.familiecamping.dk

 

Denne første rigtige campingtur, med vores nye Adria Adora 472LU, var indtil nu forløbet planmæssigt, trækket med vores Opel Astra 1.9 CDTI og så Adria’en efter, viser sig at være en rigtig god kombination, vægt og Astra’ens motorstørrelse, passer rigtigt godt sammen, hvilket kan ses på et fornuftigt dieselforbrug. 

2. del

Vi vågner tidligt mandag morgen, det blæser en del og er overskyet, men det regner ikke, selvom det godt kan se ud til at det bliver en våd dag.

Da nu vejret er som det er, og gudskelov er der ingen der kan ændre på dette, bestemmer vi os alligevel for at tage ud og se noget af det man skal se når man er på øen. Første stop er i Gudhjem by en utrolig smuk by, der ligger op ad klipperne, med deraf meget stejle gader, så stejle, at man på flere af vejene ikke må køre med cykel.

På havnen ligger Gudhjem Røgeri, hvor vi bestemmer os for at købe ind, når vi skal tilbage sidst på eftermiddagen. Og for mig der har en sød tand, ligger der et honningkage bageri Provstindens Guf, som absolut skal besøges. Fra Gudhjem sejler der færge til Christiansø, men denne tur må vi springe over, da der ikke må komme hunde med over på øen, og Hulda skal ikke ligge så mange timer i bilen.

 

Turen går nu fra Gudhjem til Helligdomsklipperne, der ligger på vej mod Allinge. Disse klipper er et utroligt flot syn, selv i lidt gråt vejr, men jeg havde fået de forkerte sko på, så der var ikke noget med at kravle ned til vandet, det ville være for dumt at prøve. Så fortsætter vi videre mod Hammersø og Opalsøen, og til Hammerhavn, som ligger nord for Hammerhus.Det var meningen at vi ville have været til Hammershus, men valgte at tage dette dagen efter, for at se om ikke vejret ville vise sig lidt mere venligt.

 

Klokken har nu passeret 13, så vi vælger at køre tilbage mod campingpladsen, men slår lige en lille omvej forbi Øster Marie kirkeruin, for at tage et par billeder her. Endelig skal vi også forbi røgeriet for at købe forskelligt røget fisk, til en sen frokost.

3. del


Tirsdag morgen vågner vi igen tidligt, vejret ser fornuftigt ud, så vi kører den planlagte tur til Rønne, for bl.a. at se på keramik hos Hjorth Keramikfabrik og Michael Andersen’s Keramik. Begge keramikfabrikker har vi en del fra, så det var en oplevelse at se hvordan tingene blev lavet.

 

Hjorths fabrik , www.bornholmsmuseer.dk/hjorths var næsten som at blive sat 100 år tilbage, drejebænke hvor man sparker med højre fod, til et hjul i sten, for at få selve skiven til at dreje rundt, er stadig i brug, ligesom opvarmningen i lokalerne er kakkelovne. Men spændende er det at se hvordan en klump ler forvandles til en krukke eller et krus.

 

Turen gik efter et par timer videre til Michael Andersen’s butik, www.bornholmsk-keramik.dk hvor vi fik en snak med indehaveren Solveig Ussing, som i 1993 overtog sin læreplads, for at videreføre produktionen af både klassiske og unika produkter. Hun er begyndt at finde nogen af de helt gamle forme frem, og der er rigeligt materiale at gå i gang med, langt over 1000 forskellige forme er bevaret, bl.a. havde hun lige lavet en afstøbning af en Koglenisse, som jeg forelskede mig i, men den var ikke klar til salg. Jeg skal kontakte hende i løbet af året, for at høre om den kommer i produktion, for så skal jeg købe et par stykker.

 

Selvfølgelig kunne vi ikke nære os, så begge steder blev der købt keramik med hjem til vores samling.

 

Så kører vi fra Rønne tilbage mod campingpladsen, men skal lige en tur omkring Øster Lars Rundkirke, www.oesterlarskirke.dk/index.php?id=80513 som er den største og ældste af rundkirkerne, det er et imponerende bygningsværk, som der næste gang vi kommer til Bornholm, skal bruges lidt mere tid på, men vejret var ved at blive ret gråt og blæsende, så det indbød ikke til at tage de mange billeder udefra.

 

Om aften tager vi ned og spiser på Gudhjem Røgeri, www.smokedfish.dk her var alt det man kunne spise og tænke sig af fisk, og da vi kom til franskbrød med rejer på, kunne vi ikke mere. Det er da ikke noget problem, fik vi at vide, så får i dem bare med hjem til aftenkaffen i campingvognen, og de blev pakket ind så vi kunne tage dem med.

 

En meget indholdsrig dag, med mange dejlige oplevelser, men hvor bliver man træt i benene af at gå så meget, dels på brosten men også op og ned af mange trapper. Ligeledes har de mange synsindtryk også gjort en noget træt, så vi går tidligt i seng denne dag.


4. del

 

Onsdag vågner vi igen tidligt, vi besluttede i går aftes, at hvis vejret var godt, skulle turen gå til HammersHus, så jeg ruller gardinet op for at se hvordan vejret så ud. Ikke en sky var der på himlen, og solen var begyndt at skinne.

 

Morgenmaden blev hurtigt indtaget og Hulda luftet inden vi kørte mod Hammers Hus, Parkeringspladsen her er ikke særlig venlig overfor dyr som bliver i bilen, ikke et træ eller skygge noget sted. Men os skal man ikke snyde, for der hvor busserne holder, er der træer hele vejen rundt, så en pejling af hvordan solen ville bevæge sig over pladsen, fandt vi skygge under nogen høje træer. Vinduerne blev rullet lige nøjagtigt så langt ned, at der ikke kunne stikkes en hånd ind for at åbne, men så der kom rigeligt med luft ind til Hulda.

 

Her kunne jeg sagtens skrive en længere historie omkring denne ruin, men jeg har i stedet valgt at bruge det officielle link til Hammers Hus, http://www.sns.dk/fortidsm/netpub/hammershus/hammershus.htm og så kun lægge nogen af de mange billeder ind som vi har taget.

 

5. og sidste del

Det er blevet torsdag, og desværre vores sidste dag på Bornholm, men et er sikkert vi vender tilbage næste forår, til endnu en gang oplevelser.

 

Inden vi kører, havde jeg lige en snak med Allan & Susanne, som er ejerne af Sannes Familiecampinghttp://www.familiecamping.dk/Allan fortalte mig hvordan det hele var startet, efter at De selv havde været campister i en del år.

 

I 1989 købte De campingpladsen af den tidligere ejer, den var meget forfalden og bestod dengang af 80 pladser og et strømstik til alle pladser. Inden at der i det hele taget kunne komme nogen ind og stille campingvogn eller telt op, skulle der næsten høstes hø. Servicebygningerne var i en ufattelig dårlig stand, så det var det hele der skulle tages fat på.

Der blev revet ned, bygget nyt/om og i 1992 stod pladsen klar med moderniserede bygninger og 120 pladser med strøm til samtlige. Området med swimmingpoolen var også klar dette år. Det ser ud til at man har gjort det rigtige, for i 1996 bygges der ny servicebygning med alt hvad der skal være, for at pladsen kan blive 4 stjernet. Der er nu 22 store moderne hytter, 4 værelser i hovedbygningen til udlejning, samt 3 campingvogne der kan lejes.

 

Endnu engang er Allan & Susanne ude i investeringer, for man køber nabo campingpladsen i 2009, som støder op til den De allerede havde. Noget af den tilkøbte plads ligger mellem den oprindelige plads og havet, dette stykke bliver det første der tages fat på at få ryddet, så alle kan få havudsigt fra pladserne. Herefter tager man fat på den øvrige del af pladsen og bygningerne, dette lignede til forveksling den som De havde købt i 1989, alt var misligholdt.

 

Nu blev der fældet træer og buske, og der hvor klipperne bryder jorden, blev der frilagt så det kom til at se pænt ud. Samtidig med at dette stod på blev samtlige bygninger og strøm fjernet, der var et 16 amp stik til hele pladsen, og ny strøm lægges ind. En ny servicebygning på denne del af pladsen blev påbegyndt, denne var endnu ikke helt færdig ved vort besøg, men er nok noget af det flotteste byggeri jeg har set til dette brug. Her kommer der alt hvad der skal være, for at drive en top campingplads som denne.

 

Pool området på den oprindelige plads, bliver samtidig med at dette køb sker i 2009, også udvidet til den størrelse som det har i dag.

Sannes Familiecamping har i dag 250 meget flotte og plane pladser, alle med strøm. En stor del af dem ligger direkte til vandet, men alle har havudsigt.

 

Det var første gang vi var på campingpladsen, men helt sikkert ikke sidste gang, da vi allerede nu har bestemt os for at vende tilbage senest næste år i maj/juni måned. Da hverken Janne eller jeg er til meget varme, var de 5 dage på pladsen perfekte med hensyn til vejret, fra lettere overskyet til sol og blå himmel og med temperaturer svingende fra 14-18 grader, men det føltes varmere. At vi så i tilgift får så utrolig en god oplevelse som Sannes Familiecamping gav os, tæller så bare dobbelt.

 

Allan & Susanne er utrolig hjælpsomme campingværter, der gør alt for at man skal føle sig velkommen, der bliver sørget for at man får en god plads til campingvognen, Allan sætter sig bl.a. ind i hvor rundsiddegruppen er i cv’en, for derefter at kunne anvise en plads så man kan sidde og se ud over havet, ligesom store vogne får en stor plads, meget positiv holdning. Susanne har altid et venligt ord og et dejligt smil, når man kommer i servicebygningen.

 

En stor tak for 5 dejlige dage hos Jer.


--------------------------------------

HUSK at klikke på billederne, så kommer de op i størrelse, og samtidig kan man se lidt tekst omkring hvert billede.