2.911 km. i Sverige
Helsingborg - Gävle
26. juli 2010
1. del
Så blev det endelig sommerferie, campingvognen var i ugen op til weekenden hvor vi skulle køre, gjort klar med alt hvad vi skulle bruge, så det var blot at sætte den efter vores Opel Astra.
Vi havde planlagt at køre lørdag omkring kl. 19, og så køre det meste af aftenen, da det første stykke op gennem Sverige er ret bekendt, efter mange ture i Skåne. Kl. 00.01 gør vi det første holdt, for at strække ben og lufte Hulda, det er en meget flot sommernat, hvor man slet ikke har lyst til at gå i seng, så vi beslutter at køre endnu et par timer. Det skal lige nævnes at inden vi kørte hjemmefra, havde vi lige taget en ”morfar” på et par timer, så det ville være forsvarligt nok at køre til kl. ca. 02.00.
Da klokken nærmede sig 02.30 blev der gjort holdt på en rasteplads Albacken lidt nord for Mjölby i Östergötlands Län. Denne rasteplads ligger op til E4, på vej mod Stockholm, den har en pæn ren toiletbygning, og der er masser af plads til både campingvogne og autocampere, græsset på pladsen er egnet til telteopstilling, hvilket der var et par stykker som ville benytte sig af, de var ved at sætte et lille telt op, ved hjælp af lommelygter og lyset fra deres bil.
Vi lægge os til at sove og vågner igen kl. 06.00, der er ikke mange timers søvn, men er udhvilede, så turen fortsætter nordpå. Da vi ikke er storby mennesker, drejer vi i Norrköping væk fra E4 og kører ad 56 som går mod Gävle over Kungsör og Västerås.
I Gävle finder vi campingpladsen www.engesbergs-camping.se . Denne campingplads ligger nord for Gävle, et godt stykke ude i skoven men ned til Bottenhavet. Camping pladsen er med 12 hytter (små og af ældre dato), 24 pladser til telte og 83 pladser med el (10 amp) og 15 pladser uden el.
Reception, toiletbygning/baderum og køkken, ligger i bygninger der måske skulle være fornyet/renoveret, engang i 80’erne. Der er en del fastliggere på pladsen, om sikkert ikke benytter disse bygninger, disse er nok mest ment som en ”service” til os ”nomader” der kun bliver for en enkelt overnatning.
Jeg bliver så ærgerlig, når jeg ser hvilke muligheder der ellers ligger i netop sådan en plads, hvis der blev gjort bare lidt for at få den op i standard, 2 nye service bygninger og så en plæneklipper samt en meget grundig rengøring af hytterne, ville gøre store underværker.
Kl. 8.00 forlader vi pladsen, selvom vi havde regnet med 2 dage, kunne hverken Janne eller jeg mere med disse forhold. Campingfatter var heller ikke glad da jeg tjekkede ud, - du sagde jo 2 dage til mig. så lidt modstræbende fik han skrevet kvittering ud på en overnatning, samtidig med at han havde travlt med at snakke med sin kone om andre ting.
28. juli 2010
Gävle – Östersund
2. del
Turen fortsætter nu videre mod nord, ad E4 kystvejen, dog lavede vi en lille afstikker lige efter campingpladsen, hvor vi kørte på en af de mindre veje langs kysten og ind i land til byen Ockelbo – http://www.ockelbo.se/. Vi ville gerne se denne by, hvor Daniel Westling kommer fra, for dem som ikke skulle vide det, er det Sveriges nye prins. Som vi plejer, skulle vi lige en tur omkring kirken i byen, en flot og stor kirke.
Turen fortsætter herefter til Sundsvall ad E4, det var tanken at vi skulle ligge på campingpladsen i denne by, men desværre var alt optaget, så vi måtte fortsætte. Efter endnu et ophold for at strække benene og lufte Hulda, bestemmer vi os for at køre ind i landet til Östersund ad E14. Det er ligesom vi har set nok af skov på denne tur, at der er meget skov i Sverige ved vi godt, men at vi skulle køre i mere end 400 km. uden de større afbræk med byer, er godt nok meget.
Vi kommer til Östersund, og finder efter lidt besvær med meget vejarbejde på indfaldsvejene til byen, campingpladsen www.ostersundscamping.se. Det er en stor 4 stjernet campingplads, med gode servicebygninger, måske ikke lige 4 stjernede efter danske forhold, men det ved vi jo godt.
Opholdet på denne campingplads bliver kun for en enkelt nat, og desværre uden billeder, da jeg fik problemer med mit Canon G9 og jeg havde desværre ikke noget reservekamera med, det skal med på huskesedlen til næste tur.
Kl. 09.00 kører vi igen fra pladsen, jeg håber at finde en fotoforretning som kan hjælpe med mit problem, der viste sig at være et nedbrudt genopladeligt kamera batteri, der var årsag til at jeg ikke kunne tage billeder.
Östersund – Sveg
31. juli 2010
3. del
Så er vi på farten igen, fra Östersund til byen Sveg, en kort strækning på ca. 200 km. Inden vi forlod Östersund fik jeg købt et nyt batteri til Canon’en, så nu virker det igen.
Vi kører nu mod byen Sveg, men inden er der et par steder hvor vi lige gør holdt. Helt tilfældigt ser jeg i byen Svenstavik, et gammelt damplokomotiv stå på et baneområde, dette skulle der selvfølgelig lige tages et billede af. Lidt før Sveg kommer vi gennem byen Ytterhogdal, hvor der ligger en meget flot kirke som vi lige skulle se lidt nærmere på.
Campingpladsen i Svig www.camping.se/z32 er meget nem at finde, rigtig god skiltning og denne gang uden vejarbejder. Den ligger midt i byen, med nær til indkøb og restaurant, så der er mulighed for enten selv at lave mad eller gå i byen. Der er 9 hytter fra 10 til 33 kvm. og 10 stk. af dem som de kalder ”övernattningsstugor”, disse er mest beregnet på det fiskende folkefærd om drager af sted efter en dags ophold. Til campingvogne/Autocampere er der 68 pladser, alle med strøm (8 amp.), og så selvfølgelig pladsen til telte.
Pladsen bærer præg af alder, men der er ved at blive gjort noget ved den, receptionen er man ved at modernisere. Måske man skulle være startet et andet sted først, her tænker jeg på de 2 servicebygninger som trænger meget til modernisering, ligesom pladsen godt kunne trænge til at blive drænet, så regnvandet kan komme hurtigere væk, dette oplevede vi under vort ophold.
Lige overfor campingpladsen ligger Sveg kirke, denne skulle vi også se nærmere på. Dem som læser om vores ture, har måske bemærket at vi er meget glade for kirker, dette skyldes at netop kirkerne fortæller meget om byen og sognet, men lige så meget en flot arkitektur fra svundne tider.
Om eftermiddagen kører vi en tur rundt i området, og kommer til Duvberg, som ligger utroligt smukt og højt. Duvberg ligger 470 meter over havet, har tidligere været Fäbod men på 1500-talet blev byen helårsbeboet. Duvberg er nu en af de bedst bevarede Svenske gamle bymiljøer med 23 bebyggelser.
Byen er svær at beskrive med ord men er helt sikkert et besøg værd.
For dem der ikke skulle vide det, er her forklaringen på en ”Fäbod”: En Fäbod er det sted hvor bønderne i gammel tid drev deres dyr på græs, her opholdt hele familien sig, sommeren over i en mindre bjælkehytte, når man så nåede efteråret, blev dyrene igen drevet tilbage til gården.
Sveg – Kläppen Camping
4. del
Så tager vi af sted fra Sveg Camping med kurs mod Sälen www.sälen.se. Skal der her ved afrejsen fra Sveg Camping siges noget om denne, så kan det gøres ganske kort, pladsmæssigt et dejligt sted at være, men servicebygningerne og rengøring er under al kritik. Ved afrejsen så vi en enkelt pige, der skulle gøre rent ved toiletter og bruseafdeling, det hun havde af materialer, kunne være i en indkøbskurv, så jeg er sikker på samme klud bliv brugt både det ene og andet sted.
Turen fra Sveg går ad vej 311, lidt før Särna forlader vi Jämtlands Län og kommer ind i Dalarnas Län, og kører så videre mod Sälen hvor vi har besluttet at blive et par dage på Kläppens Camping http://www.klappenscamping.se/ nu hvor vejret er blevet bedre, og der er kommet lidt mere varme, efterhånden vi kommer længere sydover. Campingpladsen er kæmpe stor, da hoved sæsonen ligger i vinterhalvåret hvor der er sne garanti fra 11. december til 18. april., er der ikke så mange campister på dette tidspunkt, det er godt nok synd for det er en dejlig plads, hvor der er meget at se på i Sälen som kun ligger 15 km. væk.
Det bliver for vort vedkommende mest til gåture i det flotte område, jeg begyndte på et tidspunkt at tælle hytter men opgav, der er så utrolig mange i dette område, både privatejede men også hytter der hører ind under Kläppen”Sälen ski park”www.klappen.se
www.Olnispagården.se
er et af de steder som vi også lige vil se. Det er en gård som stammer helt tilbage fra 1700-tallet, efter hvad historien melder, så bliver dette sted kaldt Sveriges vugge. Vi kom desværre på en dag hvor der var lukket, så det blev kun til billeder udefra.
På vores anden dag, var vi ved at regne helt væk, godt nok har vi oplevet regn, men i disse mængder var helt nyt, men denne plads kunne klare det, der var ikke mange vandpytter tilbage da regnen endelig ophørte, derimod var den lille sø vi lå ned til, blevet en del større.
Servicebygningerne på denne plads var forholdsvis nye, rent og pænt alle vegne. Butikken havde det man kan forvente af en plads i denne størrelse, også selvom det ikke lige er nu de har flest besøgende. Dette er helt sikkert en plads vi godt kan finde på at besøge igen, om ikke andet, så kan den bruges som en transit plads på vej hjem fra Nordsverige næste år.
Kläppen Camping – Torsby Camping
7. august 2010
5. del
Så er vi efter et par dage igen på farten, denne gang er målet Torsby Campinghttp://www.torsbycamping.se/ som ligger ca. 170 km. længere sydpå. Vi kører ad vej 71 til Malung, hvor vi gør et holdt for at se lidt på byen, som engang var Sveriges største skindby. Jeg har været et par gange i denne by i midten af 70’erne, dengang skete der noget, nu er byen kun en skygge af sig selv., så der er ingen grund til at blive længe i byen. Vi fortsætter ad E45 og kommer til Torsby, som ligger 200 meter fra hovedvejen.
Torsby Camping
, er en stor campingplads med 475 enheder, hvoraf mere end 2/3 dele af den er Norske fastliggere, her bliver vi vist hen til et område med 12-15 pladser, beregnet til dem der lige dropper forbi, disse pladser ligger lige op ad en af servicebygningerne.
En af grundene til at der er mange nordmænd på denne plads er sikkert, at der er ikke mere end 40 km. til den norske grænse, og at dette område engang har været norsk. Campingpladsen ligger ned til søen Fryken, som er 70 km. lang og 10 km. bred, for os danskere virker denne størrelse på en sø helt utrolig.
Trods størrelsen på campingpladsen, er der kun 2 servicebygninger med toiletter, bad og køkken, men disse var pæne og rene, den ene bygning var forholdsvis ny. Der er 22 hytter, 2 med direkte adgang til stranden, 5 med udsigt over søen, resten ligger rundt om på pladsen, og har forskellig størrelse, så har man ikke campingvogn eller telt med, er der masser af muligheder.
Vi kører en tur ind til Torsby, som ligger 5 km. fra campingpladsen, her vil vi se lidt på byen, men også den meget store kirke. Det med byturen blev ikke til meget, for lige da vi stod ud af bilen væltede det ned, så det blev kun til et par butikker, inden vi kørte op til kirken. Senere på dagen kørte vi en tur mod den Norske grænse, gennem det som hedder Finnskogen. Det er en utrolig flot skov, men hele bunden dækket af lyng, blåbær og lav.
Efter et par dage på denne campingplads, var det tid at køre videre sydpå. Vi fortsætter ad E45 mod Vänersborg, hvor vi vil gøre holdt på campingpladsen Ursands Camping, mere om denne plads i næste og sidste afsnit.
Ursands Camping, Vänerborg - Helsingborg
12. august 2010
6. og sidste del
På vej mod Ursands Camping, ad E45 der går langs med Vänern, kommer vi gennem byen Mellerud, her ser vi et skilt der viser mod sluserne i byen Haverud, der skulle vi selvfølgelig lige en tur forbi, Dalslandskanalen blev indviet i 1868. Desværre kommer vi lige en omgang for sent, til at tage en sejltur med en af de små færger der bliver sluset op, men dette må vi have til gode til næste gang vi kommer på disse kanter, vi fik dog taget et par billeder derfra.
Turen fortsætter videre mod campingpladsen. http://www.ursandscamping.se/ som ligger 3 km. nord for Vänersborg, og er meget let at finde. Det er en stor 3 stjernet campingplads direkte ud til Vänern, der er 24 hytter i forskellig størrelse og 250 pladser til autocampere og campingvogne, Herudover er der selvfølgelig masser af plads til telte. Da pladsen ligger midt i en skov, er der masser af muligheder for at finde både læ og skygge. Rundt om hele campingpladsen, er der i skoven motionsruter af forskellige længder. Nede ved strandkanten er der en Skovrestaurant hvor der er servering af mad lige fra kl. 11 til 21, hernede har man også lagt legepladsen.
Skal man komme med et minus om pladsen, så er det at der kun er en servicebygning, og denne ligger ved siden af receptionen, så for dem der ligger tættest ved vandkanten, er der langt at gå. Bygningerne er forholdsvis nye, blot 10 år, og alt er nydeligt holdt.
Vi har kun en enkelt overnatning på pladsen, så går turen videre hjem. Det sidste stræk tager vi i et ”hug”, med enkelte ophold for at strække benene og lufte Hulda. Da vi når Helsingborg er det så heldigt, at der blot er 10 min. til færgen skal sejle, så det er lige ombord og snart er ”Kronborg om styrbord igen”.
Sammendrag af turen
Den blev ikke kørt som oprindelig planlagt, men dette gør ikke så meget, når man til gengæld kan sige, at vi blev rig på oplevelser.
De forskellige campingpladser vi var inde på, havde meget forskellig standard. Enkelte vil vi helt afgjort ikke komme på mere, her var servicebygningerne for ulækre, andre svarede helt til det man kunne forvente af en campingplads der gerne ser man kommer igen.
Alle pladser vi besøgt på denne tur, er medlem af: SCR, Sveriges Camping- & Stugföretagares Riksorganisation, som skulle have styr på det, men virkeligheden ser lidt anderledes ud.
Adria 472LU
Det var den første lange tur til Sverige med vores nye campingvogn, så det er dejligt at kunne sige, alt fungerede 100% som det skulle inkl. det ekstraudstyr som www.kg-camping.dk havde monteret for os.
Hele turens længde var på 2.911 km. heraf er der kørt 2.455 km. med campingvognen hægtet på. Der er brugt 248,86 liter diesel, hvilket svarer til et gennemsnit på 11,7 km. pr. ltr.. Så vores Opel Astra 1.9 og campingvognen passer godt sammen i størrelse.
Seneste kommentarer
Vil i sælge vognen har altid ønske mig en.
Og pris.
Vil I sælge?
hej er det muligt at købe en model magen til den kabe der er afbildet øverst. og hvad koster den ?
Hej hvor kan man få info om en keramik hest som jeg tror er michael andersen den har ikke noget stempel